Kinderen zijn vanaf 2,5 jaar welkom in de praktijk. Het melkgebit is dan voltooid en het is goed ze spelenderwijs vertrouwd te laten raken met een gebitscontrole.

Bij elke goede poetstechniek dient ook het tandvlees geraakt te worden. Een zachte borstel wordt aangeraden. Een medium of harde borstel veroorzaakt schade en wordt daarom beslist afgeraden.

Poetsen alleen levert te weinig resultaat. Ook tussen de tanden in moet één maal daags gereinigd worden. In het algemeen geldt dat bij kleine ruimtes tussen de tanden een tandenstoker (meestal heeft Jordan thin onze voorkeur - de stokers van Oral-B zijn niet meer verkrijgbaar) onze voorkeur heeft. Voor grotere ruimtes zijn ragers beter geschikt. Vooral als u pas begint bloedt het tandvlees gemakkelijk en kan het gevoelig zijn. Dat hoort na 1-2 weken duidelijk te verminderen. Een poetsinstructie op maat leert wat voor u het beste is.

Het wordt in de geneeskunde steeds duidelijker dat een slecht onderhouden mond ernstige gevolgen kan hebben voor de rest van het lichaam. Het hart is bijvoorbeeld gevoelig voor mondbacteriën, die na bepaalde hartoperaties ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Op de site van Medical News today verscheen 15 augustus 2013 een melding van 2 onderzoeken die een mogelijke relatie toonden tussen mondbacteriën (welke bij parodontitis worden gevonden) en darmkanker.